Suomen otolaryngologiyhdistys ry
Vuoden KNK-lääkäriksi valittiin Ahmed Geneid
Vuoden korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäriksi v. 2020 valittiin
Ahmed Geneid. Esityksestä käy ilmi hänen tarinansa ja perustelut.
Esitys:
Ehdokkaamme vuoden korvalääkäriksi on erinomainen esimerkki sinnikkyydestä ja ahkeruudesta, josta voisimme kaikki oppia.
Hieman nuorempana tämä esittämämme kollega pohti mikä olisi paikka, jossa olisi hyvä asua ja tehdä töitä. Hän tuumasi, että maan pääkaupungin rautatieasema jonain perjantai-iltana kuvastaa hyvin sitä, millainen kyseinen maa on. Kierreltyään maita, hän päätyi Helsinkiin kesäisenä perjantaina joka sattui olemaan juhannusaatto. Tietämättä, että kaupunki hiljenee juhannukseksi, kollegamme tuumasi, että tämäpä vasta on rauhallinen ja miellyttävä kolkka; paikka vaikutti oikein sopivalta. Kieli oli vähän erikummallista, mutta lahjakkaana henkilönä kollegamme otti suomen kielen oitis haltuunsa. Vuonna 2007 hän muutti Suomeen ja puolisonsa seurasi sittemmin perässä. Lääkärin työt hän aloitti maassamme vuonna 2009.
Vuoden kollegaksi esittämällämme henkilö on sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri että foniatrian erikoislääkäri. – Tässä vaiheessa kaikki jotka hänet tuntee, tietävät kenestä kyse: hän on Ahmed Geneid.
Ahmed Geneid on syntynyt Egyptissä 1979. Hän valmistui lääkäriksi syntymäkotikaupungissaan Ismailiassa, Suezin kanavan rannalla, vuonna 2002 ja erikoistui foniatriksi Kairossa 2007. Samana vuonna erikoislääkäritutkinnon valmistuttua Ahmed muutti Helsinkiin ja aloitti väitöskirjatutkimukset professori Erkki Vilkmanin tutkimusryhmässä. Väitöskirjatyön rinnalla Ahmed suoritti koko erikoistumiskoulutuksen uudestaan ja sai suomalaiset foniatrian erikoislääkärin oikeudet neljässä vuodessa vuonna 2011. Hämmästyttävä saavutus huomioiden, että tullessaan hän ei osannut suomea ja erikoistumisen sivussa valmistui väitöskirja. Ahmed väitteli lääketieteen tohtoriksi kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2013. Tämän jälkeen hän erikoistui korva-, nenä- ja kurkkutauteihin neljässä vuodessa ja sai KNK-erikoislääkärin oikeudet vuonna 2017. Siinä sivussa kertyi dosentuuriin vaadittavat tutkimusansiot.
Erikoistumisvaiheessa ylilääkäri Hans Ramsay mainitsi Ahmedille, että Suomessa virkamiehen tulee osata myös ruotsia. Siihen hän kommentoi, että eihän tuo ole mikään ongelma. Niinpä post-doc jakso suuntautui Tukholmaan Karoliiniseen sairaalaan, jossa Ahmed otti haltuunsa myös ruotsin kielen. Dosentin arvon Ahmed sai vuonna 2018 ja samana vuonna hänet valittiin Helsingin yliopistollisen sairaalan foniatrian ylilääkärin virkaan, suoraan erikoistuvan korvalääkärin virasta. Ahmed on tehokkaasti verkostoitunut sekä Suomessa että kansainvälisesti, vienyt maatamme ja klinikkaansa maailmankartalle. Kesällä 2018 hän johti Euroopan foniatriyhdistyksen kongressin järjestelyjä Helsingissä ja on nyt kyseisen yhdistyksen puheenjohtaja. Ahmed on kysytty asiantuntija maailmalla ja säännöllisesti kutsuttu puhujaksi ja panelistiksi foniatrian ja laryngologia kansainvälisiin tapahtumiin. Hän on hyvä esiintymään, mistä todistaa mm. parhaan luennoitsijan palkinko Kuopion syyspäivillä 2018. Ahmed on ennakkoluuloton ja idearikas, hän on luovuudellaan edistänyt suomalaista foniatriaa, laryngologiaa ja fonokirurgiaa.
Kaiken edellä mainitun ohella kyseinen tehopakkaus on alati hyväntuulinen, huumorintajuinen, henkevä ihminen, joka huomioi luontevasti kaikki ympärillään olevat. Kollegoiden kanssa yhteistyö sujuu aina hienosti. Taustastaan huolimatta tämä loppumattoman energinen ja aikaansaava kollegamme ei ole missään vaiheessa vaikuttanut olevan vieraalla maaperällä vaan on ottanut Suomen kotikentäkseen. Kuka meistä pystyisi kuvittelemaan toteuttavansa vastaavaa vieraassa maassa, jonka kielikin olisi ensin opeteltava tasolta nolla. Ahmed on luonut uransa aidosti omilla ansioillaan ja sinnikkyydellään. Nyt Ahmed Geneid on Suomen ja Egyptin kaksoiskansalainen, Espoossa asuva kahden lapsen isä.
Esitämme dosentti Ahmed Geneidiä valittavaksi Vuoden 2020 korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäriksi
Yhteensä 13 yhdistyksen KNK-jäsentä neljästä eri yliopistosairaalasta