Suomen otolaryngologiyhdistys ry

IFOS:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön kannanotot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

IFOS STATEMENT

blue-barre

The whole democratic world is deeply concerned and shocked by the aggressive Russian military invasion and war against Ukraine supported by Belarus. Civilian human beings are suffering from totalitarian aggression. Huge damage on civil constructions, roads and power stations are the tragic outcomes of this nonsense action. Many organizations show their negative attitude towards the Russian organizations being a member of international bodies. Russian and Belarussian societies for ORL and HNS are also the members of IFOS. After discussion in the IFOS Executive committee, Regional Secretaries and IFOS Counselors we decided to take following measures to show very clearly the IFOS position regarding this international unaccepted situation:

•  IFOS strongly protests and refuses the Russian aggressive invasion to Ukraine supported by Belarus
•  IFOS will stop any training and educational activities in the territory of Russia and Belarus
•  IFOS will not exclude the Russian Belarussian ORL HNS Societies from IFOS unless the Russian and Belarussian ORL HNS societies openly support the Russian military invasion to Ukraine
•  IFOS will welcome individual Russian and Belarussian otorhinolaryngologists in the IFOS international activities.

Milan Profant                                                                    Bernard Fraysse
IFOS General Secretary                                                   IFOS President

Suomi jäädyttää korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön Venäjän kanssa – Suomessa olevia ukrainalaisopiskelijoita tuetaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö 

 Julkaisuajankohta9.3.2022 13.38
TIEDOTE

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen päätti keskiviikkona 9.3. korkeakoulutuksen ja tutkimuksen uusista Venäjä-linjauksista ja Ukrainan tukemiseen liittyvästä valmistelusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa suomalaiskorkeakouluja pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa. Linjauksen mukaisesti uusia hankkeita ei tule käynnistää ja olemassa oleva organisaatioiden välinen yhteistyö keskeytetään toistaiseksi. Samalla jäädytetään Suomen ja Venäjän tai Valko-Venäjän väliseen viranomaisyhteistyöhön liittyvien uusien aloitteiden käsittely.

Ministeri Kurvinen keskusteli linjauksista korkeakoulujen johtajien kanssa keskiviikkona.

– Suuntaamme korkeakoulukentän kanssa toimenpiteemme Ukrainaan hyökännyttä Venäjän valtiota kohtaan, sanoo ministeri Antti Kurvinen.

– Linjauksemme kohdistuvat Ukrainan tueksi, eivät venäläisiä opiskelijoita ja tutkijoita vastaan. Suomeen voi jatkossakin hakeutua opiskelijaksi tai tutkijaksi kansalaisuudesta riippumatta, Kurvinen toteaa.

Kurvisen mukaan Suomi aikoo tukea Ukrainaa ja ukrainalaisia myös korkeakoulutuksen ja tutkimusyhteistyön alueilla. Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee yhteistyössä korkeakoulujen kanssa toimia, joilla voidaan tukea ukrainalaisia opiskelijoita, korkeakoulujen henkilökuntaa ja tutkijoita, sekä tarjota sotaa pakeneville opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia Suomessa.

Korkeakoulujen toivotaan tarjoavan henkistä tukea Ukrainan kriisin herättämään ahdistukseen sekä tiedottamaan aktiivisesti tukimahdollisuuksista opiskelijoille ja henkilökunnalle. Erityisesti tukea tarjotaan ukrainalaisille opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Suomi myös tukee Euroopan komission päätöstä keskeyttää EU:n koulutus- ja tutkimusohjelmien puitteissa tehtävä yhteistyö venäläisten ja valkovenäläisten kumppanien kanssa.

Euroopan komissio on jäädyttänyt uusien projektien neuvottelut venäläisten ja valkovenäläisten organisaatioiden kanssa Horisontti Eurooppa –ohjelman ensimmäisten hakujen osalta sekä maksatukset näihin maihin Horisontti 2020 -ohjelman käynnissä olevissa hankkeissa.

facebook